Verkstadsgatan 19, 504 62 Borås
033-10 36 00
info@borasbilhandel.se

Biltvättstips – felen du vill undvika vid biltvätt

Många väljer att tvätta bilen hemma, men är det verkligen en så god idé? Det är inte helt ovanligt att man begår ibland kostsamma misstag. För att din bil ska hålla sig fin i många år framöver är det viktigt att dels tvätta bilen rätt, men även att ta hand om den på bästa sätt med vaxning, polering och lackförsegling. Här listar vi vanliga fel som görs vid biltvätt och hur du undviker dem!

1. Spola av bilen ordentligt
För att bilen ska bli riktigt ren är det viktigt att vara noggrann och lägga tid på att få bort all smuts. Om smutskorn ligger kvar på ytan är det lätt att de repar och förstör lacken.

2. Använd minst två hinkar vatten när du tvättar bilen
Med fler hinkar kan en av dem användas som ”sköljhink” för tvätthandsken, för att ta bort smutsen, innan man går över till rengöringen med bilschampo i den andra hinken. Tänk även på att vattnet inte får ta slut i tvätthinkarna, eftersom det är på botten som all smuts hamnar.

3. Tvätta bilen med mikrofiberduk eller tvätthandske – inte tvättsvamp
Smutsen kan klämmas fast mellan tvättsvampen och lacken, vilket kan leda till repor. Välj istället en mikrofiberduk eller tvätthandske. Skölj duken eller handsken ofta för att garantera att inga smutskorn fastnar.

4. Undvik solljus vid biltvätt
Värmen från solen gör att bland annat rengöringsmedlet för fälgarna torkar och kan ge fläckar. Solvärmen gör även att vattnet på lacken torkare snabbare och kan ge kalkfläckar.

5. Tvätta bilen på en biltvätt
Om du tvättar bilen på uppfarten hemma kommer smutsen, kemikalierna och avfettningen rinna ut i naturen vilket självklart inte är bra. Lämna istället in bilen på rekond eller åk till en ”gör-det-själv-hall”. Hos oss får du bilen tvättad både fort och aktsamt.

6. Använd rätt rengöringsprodukter
Bilen ska tvättas med bilrengöringsmedel eftersom vanliga hushållsprodukter som fönsterputs och såpa kan ge fläckar och frätskador.

7. Lägg inte avfettningsmedel på fuktig bil
Läs alltid på avfettningsmedlet hur det ska appliceras. Kalkavfettning fungerar inte bra på fuktig yta, medan alkaliskt avfettningsmedel gör det.

8. Torka bilen med sämskinn eller mikrofiberduk
Om vattnet får självtorka kommer kalken att fällas ut och bilda ljusgrå fläckar. Torka därför alltid av bilen när du har tvättat klart.

9. Bilen ska vaxas med jämna mellanrum
Om bilen är polerad och vaxad minskar risken att smuts fastnar, vilket i längden blir miljövänligare. Att lämna in bilen på regelbunden vaxning är därför inte bara bra för plånboken, utan även för bilen och miljön.

10. Polera och lackförsegla bilen
Lämna in bilen till ett proffs om du vill få ett bra resultat då polering och lackförsegling kräver både kunskap och erfarenhet. Hos oss på Borås Bilhandel kan du få en komplett bilrekond, lackförsegling och biltvätt, alla utförda på bästa sätt.

11. Undvik att tvätta motorn
Vatten i motorn ökar risken för fel i kabelkontakterna, vilka kan vara svåra att upptäcka. Lämna all form av motorrengöring till ett proffs.

Om du råkat skada lacken på bilen och behöver hjälp kan vi hjälpa dig att se till att bilen blir som ny. Du kan även få hjälp med biltvätt, rekond, lackförsegling, vaxning m.m. Bokar du en helrekond hos oss på Borås Bilhandel ingår även biltvätt. Ring 033-10 36 00 för att boka en tid eller skicka ett mail via kontaktformuläret, så återkommer vi till dig så fort som möjligt!